Welkom bij de rijsttafel.


Ongetwijfeld bent u op zoek naar de cullinaire mogelijkheden uit de Origineel Indonesische keuken. Kijk rustig rond. Wellicht geniet u binnenkort van heerlijke authentieke Indonesische gerechten bij u thuis.

Jaren '70-'80.

Ik zie de warung keliling op elke Woensdag weer onze straat in Assen binnen rijden.

Het was een soort omgebouwde verkleinde SRV wagen helemaal vol gepakt met allerlei heerlijke Indonesische lekkernijen.

tahoe-tempeh-lontong-sambal-verse sereh-peteh bonen-salam-djeroek poeroet-bami mie-kroepoek-bapao-lemper.

Eigenlijk alles wat je nodig voor de Origineel Indonesische keuken.

Als je deze Indonesische rijdende winkel binnenstapte dan kwam er een mengelmoes van verschillende Oosterse geuren je tegemoet. Mijn Moeder ging blandja oftwel boodschappen doen om heerlijke Indonesische gerechten op tafel te toveren.

Daging rendang-babi ketjap-sayur lodeh-sambal goreng boontjes-sambal goreng tahoe-sambal goreng kentang .Al haar gerechten qua smaak structuur waren zo identiek dat ieder Indonesisch gerecht haar eigen heerlijke smaak had. Pandan rijst met sambal goreng boontjes-sambal goreng tempeh en babi ketjap was al voldoende om totaal te genieten van een heerlijke Indonesische maaltijd. Altijd enak altijd lekker.

Maar om de cultuur staande te houden werden de echte geheime Indonesische/Molukse recepten bewaard gebleven bij de bijzonder gerespecteerde omaatjes altijd in sarong gekleed. We mochten als klein kind nooit in haar keuken komen omdat ze bang was dat je haar geheime recepten zou ontdekken. Nee ..je zult als klein kind en later als je volwassen was met je eigen gezin altijd thuis komen om Indonesische gerechten te eten. In de loop der tijd kwamen onze Moeders en Omaatjes er achter dat ook de Nederlandse lekkerbek de Indonesische gerechten ook heerlijk vonden.

Spoedig werd al snel en regelmatig besteld , mijn tante's in de keuken , en met mijn neef brachten wij in zo'n 4 traps pannenset oftewel rantang de heerlijke Indonesische gerechten rond naar de klanten toe. Het begin van de Indonesische catering/bezorgdienst was geboren. Bij de toko's kan je vandaag de dag heerlijke Indonesische maaltijden ophalen om vervolgens thuis in de pan of te verwarmen in de magnetron te genieten van een heerlijke Indonesische maaltijd.

Kort nadat de warung keliling weer was vertrokken kwam de melkkar van de zuivelfabriek Acmesa uit Assen onze straat in rijden. Ja...ook de geuren van melk kaas boter yoghurt vanillevla blijven mij nog steeds bij. Wie is er niet groot mee geworden.

Er zijn bijzonder veel toko''s die echt nog op de originele ambachtelijke wijze Indonesische gerechten koken. Ook iedere toko heeft zijn eigen smaak zijn eigen indentiteit. Dicht bij de originele ambachtelijke Indonesische keukenbron. De zogenaamde Take a Way markt maakt het dusdanig makkelijk om snel even na bijvoorbeeld werktijd of een dagje shoppen een heerlijke Indonesische maaltijd mee naar huis te nemen.


Selamat Makan.

"Indonesische partycatering De Rijsttafel Emmen''.